Индустријата за паметни телефони моментално е во пад во однос на вкупната испорака на уреди, со двоцифрен пад во споредба со минатата година. Но, се покажа дека сегментот на телефони од високата класа (500 долари / 465 евра и повеќе) го намали тој тренд.

Компанијата за следење на технолошкиот пазар Canalys откри дека сегментот „висока класа“ пораснал за 4,7% во споредба со минатата година.

Canalys, исто така, објави листа на топ 15 најпопуларни премиум телефони врз основа на резултатите од испораката на мало.

На листата доминираат iPhone и Samsung

Очекувано, уредите на Apple, iPhone го зазедоа првото место, па така iPhone 14 Pro Max, iPhone 14 Pro, iPhone 14 и iPhone 13 се најдоа на прво, второ, трето и четврто место. Другите два модели на iPhone – iPhone 14 Plus (шесто) и iPhone 12 (осмо) – го заокружија придонесот на Apple.

Samsung направи исто толку добро во овој сегмент, како и Apple со шест уреди. Најзначајно, Galaxy S23 Ultra го зазеде петтото место, победувајќи го iPhone 14 Plus. Друг значаен влез беше Galaxy Z Flip 4, кој заврши на десеттото место и исто така е единствениот телефон што се преклопува на листата. Galaxy S23 (седмо), Galaxy S23 Plus (деветто), Galaxy S22 (12-то) и Galaxy S21 FE (15-то) исто така се најдоа на првите 15.

Конечно, Xiaomi 13 (13-то) и Huawei Mate 50 (14-то) беа единствените телефони кои не се од Apple или Samsung на оваа листа на најдобри водечки телефони во првиот квартал 2023 година.