Категорија: ФУТУРАМА

ФУТУРАМА

Британците ја истражуваат ефикасноста на третата доза вакцина против Ковид-19

Истражувачите очекуваат дека примарните резултати на истражувањето би можеле да ги имаат веќе во септември оваа година. Низ Велика Британија почна голема клиничка студија, во која научниците ќе ја испитуваат…

ФУТУРАМА

Петте најголеми технолошки компании за една година го зголемија бројот на вработени за 60 отсто

Дигиталната трансформација што се интензивира поради пандемијата со Ковид-19 доведе до раст на најголемите технолошки компании во светот каде тие гиганти вработуваат повеќе луѓе од кога било досега и создаваат…

ФУТУРАМА, Тренди

Huawei развива технологија за автономно возење. Премиера пред 2025 година

Huawei е уште еден технолошки гигант кој влегува во автомобилскиот свет. Во следните години, Кинезите имаат намера да развиваат системи за автономно возење. Ако сè оди според планот, најдоцна до…

ФУТУРАМА

Нова работна сила во магацините на Амазон: Претставени роботите Ерни и Берт (ВИДЕО)

Роботите нема да ги заменат луѓето, туку треба да им помогнат во извршувањето на секојдневните задачи во магацините и со тоа да го намалат ризикот од повреда. Вработените во складиштата…

ФУТУРАМА

Научниците штотуку пронајдоа „невозможна“ црна дупка во нашата галаксија

Преку новиот метод за пребарување на црни дупки, астрономите пронајдоа стеларна црна дупка со маса околу 70 пати поголема од масата на Сонцето. Но, според сегашните модели на ѕвездената еволуција,…

ФУТУРАМА

Јадрото на Земјата станува сѐ погусто од едната страна (ВИДЕО)

Научниците можат да ја детектираат само со анализа на сеизмичките бранови што минуваат низ неговото цврсто железно внатрешно јадро. Од некоја причина, брановите се движат низ јадрото многу побрзо кога…