Категорија: ИНТЕРНЕТ

ИНТЕРНЕТ, Тренди

Instagram ќе отстранува содржини поврзани со коронавирусот

Платформата за споделување фотографии и видео Instagram, која е во сопственост на Facebook, објави дека ќе ја отстрани содржината поврзана со коронавирусот од делот за препораки и од опцијата „Explore“,…

ИНТЕРНЕТ

Netflix со 100 милиони долари ќе им помогне на работниците

Американската филмска компанија, Нетфликс создаде олеснителен фонф од 100 милиони американски долари за да им помогне на членовите на креативната заедница кои останаа невработени и без начин да заработат приход…

ИНТЕРНЕТ, Тренди

TikTok донира 10 милиони долари за борба против пандемијата

Откако претходно се здружи со Светската здравствена организација во борба против ширењето на дезинформации, TikTok сега најави дека агенцијата ќе донира 10 милиони долари. Донацијата ќе биде насочена кон солидарен…

ИНТЕРНЕТ, Тренди

IAB Македонија со реакција кон МИОА: Третманот на онлајн медиумите треба да е еднаков

Interactive Advertising Bureau (IAB) е светска организација за унапредување на дигиталниот маркетинг. Основана е 1996 во Њујорк а во моментов има 43 ИАБ лиценцирани канцеларии кои работат во земји ширум…

ИНТЕРНЕТ

Продажбата преку интернет го спаси Nike во Кина

Американскиот производител на спортска облека Nike извести за скок од 30 проценти во продажбата преку интернет во Кина, по затворањето на физичките продавници поради заразата од коронавирус. Американската компанија ги затвори…

ИНТЕРНЕТ

Фејсбук бележи раст на корисници, но намалување на приходите

Facebook соопшти дека во подрачјата погодени од пандемијата со новиот коронавирус бележи раст на корисниците, но намалување на приходите од огласувачите. Според претставниците на Facebook, гласовните пораки и видео-повиците на…

ИНТЕРНЕТ, Featured

Учениците и студентите ќе се тестираат и оценуваат преку интернет

Владата донесе уредби со законска сила за примена на Законот за основното и средно образование за реализација и организација на наставата во училиштата и за оценувањето на учениците за времетраење…

ИНТЕРНЕТ, Featured

Facebook и Instagram ја намалија брзината на проток на видео-содржините во Европа

Компанијата Facebook објави дека со цел да се избегне оптоварување на интернетот во Европа привремено ја намали брзината на проток на видео-содржините на Facebook и Instagram. Социјалните мрежи Facebook и…

ИНТЕРНЕТ, ПРИЈАТЕЛИ

Семос Едукација воведува виртуелни училници за online учење и организира бесплатна online обука за наставници

Семос Едукација овие денови ги отвори своите виртуелни училници за сите слушатели низ цела Македонија за online учење без граници. Во своето 25 годишно искуство како едукативен центар кој нуди…

ИНТЕРНЕТ, Featured

Amazon ги прекинува испораките освен за медицински материјали и производи за широка потрошувачка

Amazon привремено ја прекина испораката на сите артикли кои не се лекови или производи со голема побарувачка. Тој прекин ќе трае до 5 април, бидејќи гигантот за е-трговија приоритетно означи производи …