Категорија: КОМПЈУТЕРИ

КОМПЈУТЕРИ, Тренди

За што служат копчињата F на вашата тастатура и зошто F и J имаат мали испакнатини

Неопходно е да се има предвид дека некои од функциите се различни за различни компјутери и може да се променат. Веројатно сте забележале дека на тастатурите, обично на врвот, имате…

КОМПЈУТЕРИ, Тренди

Маск: Ќе потрошиме преку милијарда долари на суперкомпјутерот Dojo

Тесла не штеди пари за да стане играч во сферата на суперкомпјутерите, а Илон Маск вели дека производителот на електрични автомобили планира да инвестира повеќе од 1 милијарда долари во…

КОМПЈУТЕРИ, Топ

Samsung го претставува ViewFinity S9, неверојатниот нов 5K монитор

Реалистичната претстава на боите и исклучително високата резолуција носат квалитетни визуелни слики на работа и забава во еден монитор Samsung Electronics Co., Ltd., денес објави дека ја проширува својата линија…

КОМПЈУТЕРИ, Тренди

Колку време губиме на проблеми и фрустрации со нашиот компјутер

Поради неисправни системи или сложени интерфејси, значителен дел од работната недела, кој се движи од половина ден до цел ден, поминува во фрустрација. И покрај значителниот напредок на компјутерската технологија…

КОМПЈУТЕРИ, Тренди

Google разви квантен компјутер кој ги надминува сите постоечки суперкомпјутери

Google наводно развил квантен компјутер кој направил пробив на пазарот на суперкомпјутери. Квантниот компјутер на компанијата може да врши пресметки во еден момент, за што моментално на најмоќните суперкомпјутери во…

КОМПЈУТЕРИ, Тренди

Ако Windows 11 го успорува вашиот SSD, не сте единствени

Активните корисници на оперативниот систем Windows 11 пријавуваат проблеми со SSD-дискови. Првпат наидовме на овие проблеми по инсталирањето на мартовски кумулативно ажурирање KB5023778. Бројни објави на тематски форуми, официјалниот форум…

КОМПЈУТЕРИ, Тренди

Создадена компјутерска меморија слична на човечкиот мозок

Истражувачите развија нов дизајн на компјутерска меморија што може значително да ги подобри перформансите и да ги намали енергетските потреби на интернет и комуникациските технологии, за кои се предвидува дека…

КОМПЈУТЕРИ, Тренди

Koj е моментално најпопуларниот Apple Mac компјутер

CIRP го објави својот најнов извештај за линијата на Apple Mac. Гледајќи го комплетот модели што ги поседуваат клиентите, истражувањето откри неколку интересни резултати кога станува збор за најпопуларниот Mac….