Компанијата Apple го освежува својот најповолен iPhone на секои две години, а бидејќи видовме еден минатата година, следниот се очекуваше во 2024 година. Сепак, ништо нема да излезе од тоа.

Познатиот аналитичар Минг-Чи Куо тврди дека Apple го завршил „експериментот iPhone SE“ и дека плановите за производство и продажба на новиот модел во 2024 година се откажани.

Оваа одлука е поврзана и со долго шпекулираниот 5G процесор на Apple, кој е „зад аголот“ со години. Овој процесор требаше да го користи iPhone SE и со тоа да стане „тест полигон“. Кога работите би тргнале наопаку, штетата би била ограничена бидејќи е најевтиниот модел, а не поскапиот. Од друга страна, доколку планот беше успешен, процесорот имаше потенцијал да биде во серијата iPhone 16 во 2024 година.

Сепак, откажувањето на iPhone SE 4 го наметнува прашањето дали перформансите на процесорот на Apple ќе се совпаѓаат со оние на Qualcomm. Затоа, шансите Qualcomm процесорот да го напојува iPhone 16 дополнително се зголемија, што е спротивно на предвидувањата дека Qualcomm ќе почне да губи нарачки поврзани со iPhone во 2024 година.

Со овој развој, Qualcomm би продолжил да испорачува процесори на Apple најмалку до 2025 година, што значи продолжување на неговата доминација на глобалниот пазар за процесори наменети за мобилни уреди.

Причината за откажувањето на iPhone SE 4 наводно се крие во слабата продажба на претходните модели.