Актерката Скарлет Јохансон поднесе тужба против развивач на апликација за вештачка интелигенција поради користење на нејзината сличност во реклама без дозвола.

Како што објави Variety, нејзиниот глас во траење од 22 секунди промовирал AI editor наречена Lisa AI: 90s Yearbook & Avatar, кој наводно користел верзија на актерката генерирана од вештачка интелигенција.

Рекламата покажа вистинска снимка од Јохансон во клипот „Black Widow“, потоа префрлен на фотографии генерирани со вештачка интелигенција и клонирана верзија на нејзиниот глас што ја промовира AI апликацијата.

Под рекламата, со ситни букви, пишува: „Сликите се генерирани од Lisa AI, и немаат никаква врска со вистинската личност“.

Идејата за користење вештачка интелигенција за клонирање на познати личности е релативно нов феномен, така што правните последици сè уште се разработуваат. Во еден значаен инцидент, актерот Том Хенкс ги предупреди своите обожаватели на социјалните мрежи дека видеата кои користат вештачка интелигенција верзии на неговиот лик се користат за измама да продаваат производи.

Иако сè уште е сива зона, некои држави го регулираа ова со правата на приватност, а Калифорнија дозволува граѓански тужби за неовластена употреба во рекламирање или промоција користејќи нечие „име, глас, потпис, фотографија или сличност“.