Сопствениците на конзолите Xbox Series X и Xbox Series S се заканија дека ќе ги продадат своите конзоли и ќе го бојкотираат Xbox доколку Microsoft ја имплементира контроверзната функција во игрите на Xbox.

Во новото интервју за Rolling Stone, Сара Бонд од Microsoft рече дека Xbox зборува за имплементација на огласи и реклами во играта, слични на игрите за мобилни телефони.

„Разговаравме за тоа како експериментираме со други модели, на пример што значи тоа за рекламирањето во играта што е распространето на мобилните, дали има модели кои работат добро на компјутер и конзола“, изјави Сара за Rolling Stone.

Разговорот за рекламите што се имплементирани во игрите на Xbox ги налути масите, при што обожавателите на Твитер го изразија својот презир за можностите.

„Ќе го продадам мојот Xbox штом почнат да прават игри со реклами. Замислете да сте толку далеку зад конкуренцијата и вашиот одговор на тоа е… повеќе реклами“, коментира еден корисник на Твитер.

За жал, ако Microsoft одлучи да вметне реклами во игрите, тоа нема да биде прв пат некоја компанија да го прави тоа. Во септември 2020 година, EA се соочи со бран на реакции откако постави реклами во UFC 4, но тие беа брзо отстранети, пишува GAMINGbible.

Изгледа дека издавачите постојано се обидуваат да најдат начини за вметнување реклами во игрите, вклучително и платените.