Уште еден ден, уште еден патент на Apple. Но, ова може да биде интересно, бидејќи сугерира дека Apple продолжува да работи на нешто што се чини дека многу луѓе го сакаат – без разлика дали им треба или не.

Патентот укажува на употребата на пиезоелектрични структури за да се обезбеди тактилна повратна информација за идните Mac компјутери. Идејата е дека би можеле да имаме работи што вибрираат, во основа, и додека веќе имаме тракпад што не се движи туку вибрира за да симулира клик, овој патент се чини дека покажува нов начин да се случи тоа.

Но, она што ја прави уште поинтересна од тоа е уште една потенцијална употреба на технологијата – во екран на допир!

Прв пат забележан од набљудувачите на патенти во Patently Apple, овој патент штотуку беше објавен од US Patent & Trademark Office. И додека се сугерира дека новиот патент би можел да се користи во просторот palm rest на преносниот компјутер, како и во неговата trackpad, ние сме повеќе заинтересирани за друга потенцијална употреба.

Apple досега одбиваше да стави екран на допир во нешто како MacBook Air бидејќи вели дека тоа е лоша идеја. Образложението е дека рацете на луѓето ќе болат само ако ги креваат прстите на секои неколку секунди за да го допрат екранот и, на крајот на краиштата, Apple најдобро знае.

Тоа би можело да биде така. Допирањето таблет како iPad е една работа затоа што уредот обично се става рамно на маса или во ваши раце, но лаптоп? Тоа е сосема поинаква работа, не само затоа што е подалеку од вас благодарение на тастатурата и trackpad-от.

Земајќи го овој патент како пример, сосема е можно Apple да сака да ја користи оваа нова технологија за да генерира вибрации околу trackpad на Mac. Тој ја смисли технологијата, па ја патентираше.

Но, ако веќе патентирате вакво нешто, би било глупо да не сугерирате дека истото може да се користи и на екран на допир, бидејќи, повторно, ако не го правите тоа, ќе го направи некој друг.

Apple се уште се држи до основите, и колку што некои би сакале поинаку, постоењето на овој патент не значи дека екранот на допир на Mac е зад аголот, бидејќи на Apple може да му требаат уште неколку години за да ја усоврши и имплементира технологијата.