По неколку месеци бета тестирање, PlayStation 5 официјално доби ажурирање што носи голем број подобрувања и функции.

Така, корисниците на конзолата PS5 имаат можност да креираат листи со игри слични на фолдери, има подобрени социјални функции и многу повеќе. Сепак, најдобрата карактеристика е дефинитивно поддршката за резолуција од 1440p.

Целосната листа на промени вклучува:

Поддршка за 1440p HDMI видео излез;
Во рамките на Game Library може да се креираат списоци на игри, со лесна организација;
Можно е да се побара Share Screen од соиграчите;
Сега е можно лесно да се види профилот на нов играч;
Добивајте известувања кои ви помагаат брзо да се приклучите на играта на вашиот пријател од заеднички разговор;
Можете да споредувате 3D звук и стерео звук на истиот екран;
Лесен пристап до тековните активности од game hub-ови.

Во секое време, додека сте на PlayStation, можете да кажете „Hey PlayStation, find [клучен збор] on YouTube“ и апликацијата YouTube ќе се отвори и ќе ги прикаже релевантните резултати од пребарувањето.

Sony додаде и голем број ажурирања и надградби на придружната апликација PS за телефони. Ова вклучува започнување PS Remote Play сесија од апликацијата PS на уредите со Android и iOS, како и барање за Share Screen сесија од пријател.