Иако Apple имаше еден од првите модерни телефони со телефото сензор, компанијата ќе биде една од последните што ќе имплементира перископска камера.

Аналитичарот Минг-Чи Куо објави некои тврдења за првиот модел на перископ на Apple – кој доаѓа следната година, но само на моделот iPhone 15 Pro Max. Ова значи дека помалиот iPhone 15 Pro ќе ја задржи класичната телефото леќа.

Kuo тврди дека сензорот за перископ ќе нуди зголемување од 6x и сензор од 12MP 1/3″, со стабилизација на префрлување на сензорот. Претходните гласини сугерираа зголемување од 5x, но можно е конечниот број сè уште да не е финализиран.

Модулите за перископ, по својата природа, заземаат повеќе простор од помалите телефото модули, а бидејќи iPhone Pro не е толку голем (се очекува да го задржи дисплејот од 6,1 инчи), не е невообичаено сензорот да биде резервиран за поголем ммодел.

Ниту еден телефон со Android во тој опсег (6,1 инчи) нема перископ модул, а производителите од овој екосистем одлучуваат да го имплементираат тој сензор исклучиво на нивните најдобри и најголеми телефони.

Сепак, Куо предвидува дека Apple ќе им дозволи на двата модели на iPhone 16 Pro во 2024 година да имаат перископ објектив.

Пред тоа, ја очекуваме серијата iPhone 14, која ќе пристигне кон крајот на оваа година. Промоделите од оваа серија ќе добијат надградба до главна камера од 48 MP, додека стандардните модели ќе го задржат сензорот од 12 MP.