Apple ќе да вгради сопствен 5G модем во iPhone во 2022. година

Apple претходно оваа година го купи бизнисот со модеми на Intel, во обид да развие друг хардверски дел од сопствените постројки, за да не зависи од другите снабдувачи. Компанијата сè уште има долг пат да стане целосно независна, при што инсајдерите посочуваат дека 5G моделот 5G на Apple нема да се појави во iPhone уредите пред 2022 година.

Qualcomm е актуелен снабдувач и производител на модеми за Apple, а компанијата вети дека ќе обезбеди 5G модеми за iPhone за следната година. Сепак, двете компании се наоѓаат во бурна година, во спор за лиценци и други прашања, па затоа не е изненадувачки желбата на Apple да стане независен.

Apple веќе има формирано сопствен R&D оддел за чипови со RF модем. Сепак, изворите велат дека 2022 година е најоптимистичката прогноза за 5G модемите на Apple, што се предвидени за iPhone. Потребно е време, покрај производството, да се обезбеди и тестирање, оптимизација и стандардизација на технологијата.