Starfield и Forza Motorsport можеби беа најголемите хитови на Xbox оваа есен, но тие видео игри се чини дека воопшто не и помогнаа на неговата состојба на пазарот, барем ако ја гледаме Европа.

Според податоците на компанијата GSD за европскиот пазар, во текот на октомври Xbox заостануваше зад конкуренцијата. Имено, продадени се 52% помалку Xbox конзоли отколку во истиот период минатата година, кога Xbox имаше и помалку звучни наслови во понудата.

За споредба, PlayStation 5 забележа раст на продажбата од 143% во истиот месец. Ситуацијата за Xbox не е ништо подобра во споредба со минатиот месец, бидејќи продажбата на нивните конзоли падна за околу 20%, додека PlayStation 5 и Switch продадоа повеќе копии отколку во септември.

Што се однесува до најпродаваните игри, имаме мало изненадување. Во Европа, Assassin’s Creed Mirage го надмина ексклузивецот на PS5, Marvel’s Spider-Man 2.

На листата на најпродавани го нема Alan Wake 2, но тоа е затоа што Epic Games, како издавач, не ги споделува податоците за продажбата и затоа што оваа видео игра немаше физичко издание.

Еве ги десетте најпродавани игри во Европа во текот на октомври:

  1. EA Sports FC 24
  2. Assassin’s Creed Mirage
  3. Marvel’s Spider-Man 2
  4. Super Mario Bros. Wonder
  5. Grand Theft Auto 5
  6. Lords of the Fallen
  7. Battlefield 2042
  8. Hogwarts Legacy
  9. Red Dead Redemption 2
  10. It Takes Two