Samsung објави ново видео за поддршка на акцијата што ја започна Google – но Apple нема да биде среќен поради тоа.

Во прашање е кампањата #GetTheMessage која го повикува Apple да имплементира RCS, односно „Rich Communication Services“. Тој е наследник на SMS, кој има многу функции како и другите апликации за пораки.

Видеото со наслов „Зелените и сините меурчиња сакаат да бидат заедно“ прикажува разговор меѓу двајца корисници кои сакаат да бидат заедно, но „родителот“ на еден од нив не го дозволува тоа.

Овие „меурчиња“ се, се разбира, референца за интерфејсот iMessage кој прикажува сини меурчиња за пораките испратени помеѓу корисниците на Apple и зелени меурчиња за оние што користат уреди со Android.

Apple има свои причини за одржување на „статус кво“, но сепак може да биде принуден да открие од што се состои неговата услуга за пораки како резултат на Законот за дигитални пазари на Европската унија.