Microsoft објави дека нивниот оперативен систем Windows 11 во иднина ќе биде збогатен со таканаречениот Copilot – систем за вештачка интелигенција кој ќе служи како личен асистент за корисниците.

Во деновите кога серијата Halo на Xbox беше „жешка“ тема на пазарот, Microsoft се обиде да вметне виртуелен асистент во Windows по моделот на ликот на Cortana од игрите Halo. Денес, Halo не е толку популарен како порано, а Cortana штотуку падна, исто како и стариот Clippy. Најавено е дека Cortana во Windows 11 ќе биде заменета со повисока форма на вештачка интелигенција – Copilot.

Windows Copilot ќе биде додаток кој се појавува во форма на pop-up прозорец на десниот раб на екранот и служи како личен помошник или асистент. Овозможено од технологијата за вештачка интелигенција која ги поткрепува Chat-GPT 4 и Bing Chat, Copilot, со ваша дозвола, ќе може да направи повеќе од Cortana, што првенствено беше потсетник повеќе од било што друго.

Конкретно, ќе можете да му наредите на Copilot, на пример, да промени одредени поставки на Windows за вас за да не морате да се движите низ различни менија. Она што можеби не им се допаѓа на оние што се претпазливи за шпионажата на Microsoft е дека Copilot ќе може да следи што правите на вашиот компјутер. На пример, ако отворите документ или веб-страница во прелистувач, Copilot ќе може да ја сумира таа содржина и да ви прочита пократка верзија од неа.

Секако, ќе ги има сите тие можности да се испрашува Copilot за смислата на животот, совети за брак и слично. Microsoft наведува дека Copilot нема да го замени пребарувањето во Windows – барем не сè уште.

Windows 11 Copilot започнува со тестирање следниот месец и може да се инфилтрира во компјутерите на корисниците на Windows 11 подоцна оваа година.