Иако до претставувањето на серијата iPhone 15 има уште неколку месеци, веќе дознавме многу детали за неа.

Ова е особено точно за моделите Pro. Најновите информации се однесуваат на обичните модели на iPhone 15, односно оние кои нема да ја имаат ознаката Pro во своето име.

Се очекува Apple да ја задржи истата серија на iPhone 15 како и сегашната серија iPhone 14. Така, најевтин модел ќе биде iPhone 15, а потоа iPhone 15 Plus.

Најновиот извештај сега открива дека овие два телефони би можеле да добијат надградба во областа на камерите, поточно на главните камери.

Се вели дека пристигнуваат со сензор за главната камера од 48 MP, а советникот Џеф Пу известува дека тоа ќе биде истиот главен сензор што го имаат сегашните модели на iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max.

Доколку оваа информација се покаже како точна, тоа ќе биде доста значајна надградба за овие модели во однос на нивните претходници. Новиот сензор ќе им овозможи на телефоните да снимаат фотографии од 48 MP ProRAW, што значи многу повеќе детали.

Кога станува збор за другите карактеристики на серијата iPhone 15, неодамна се појавија информации дека Apple нема да испорача Pro модели со solid-state копче за јачина на звук оваа година, како што претходно се очекуваше.

Овие копчиња требаше да дадат хаптички повратни информации и да ги заменат традиционалните копчиња за јачина на звук.

Познатиот свиркач Мингчи Куо изјави дека нерешените технички проблеми го спречиле масовното производство на solid-state копчиња, што довело до откажување на проектот. Но затоа наместо прекинувачот на Apple за промена на режимот на звук треба да има копче Action.