Празна батерија, во ситуација кога сме надвор или кога навистина ни е потребен телефонот, може да биде прилично фрустрирачка ситуација.

Дали понекогаш се чувствувате како батеријата да ви се троши премногу брзо?

Прочитајте подолу за три причини зошто батеријата на вашиот телефон може да се испразни премногу брзо.

1. Светло осветлување на екранот

Силно осветлување на екранот е една од најочигледните причини за брзо празнење на батеријата. Значи, за да ви трае батеријата подолго, треба да ја намалите осветленоста на екранот, а ќе ви помогне и ако го изберете темниот (штедлив) режим.

Можете исто така да ја прилагодите осветленоста на телефонот за да се прилагоди на надворешното светло. Ова ќе му овозможи да се затемни во средини со слаба осветленост и да осветли во светли средини.

2. Апликации во заднина

Апликациите во заднина во суштина работат дури и кога не ги користите активно. Некои од нив се VPN, антивирусни апликации, здравствени и календарски апликации. Овие апликации надгледуваат или контролираат одредени аспекти на вашиот телефон без ваша интервенција, што иако е погодно, значително ја троши вашата батерија, вели Make use of.

Исто така, веројатно не ви требаат многу од овие апликации кои работат постојано во позадина. Во поставките на вашиот уред, можете да ја најдете опцијата за оптимизација на батеријата, која, доколку се активира, ќе ги затвори сите непотребни апликации во заднина. Благодарение на таа опција, вашата батерија може да трае значително подолго.

3. Секогаш сте онлајн

Ако постојано имате вклучено мобилни податоци или Wi-Fi, тоа сигурно ќе влијае и на траењето на батеријата, бидејќи постојано ќе добивате известувања, ажурирања во заднина и кога нема да ви требаат.

Кога одите на спиење, препорачливо е да ги исклучите WiFi и мобилните податоци, а можете да изберете и авионски режим.