Компанијата Apple ги претстави новите модели на MacBook Pro од 14 и 16 инчи за 2023 година, како и Mac mini со новите Apple M2 Pro и M2 Max процесори. Моделите на MacBook добија подобрени опции за поврзување, а Mac mini доби пониска основна цена.

MacBook Pro, односно моделите од 14 и 16 инчи, може да се добијат со процесорите M2 Pro и m2 Max, кои нудат до 20 проценти подобри CPU и 30 проценти подобри перформанси на графичкиот процесор во споредба со верзиите M1 од претходната генерација. Можно е да ги изберете однапред подготвените опции за конфигурација на Apple, по три за две големини, но можете да ги изберете и опциите што ги сакате, односно кој било процесор и меморија.

Во овој случај, се нудат две опции за M2 Pro и M2 Max. Може да го добиете M2 Pro со 10-јадрен процесор и 16-јадрен графички процесор или 12-јадрен процесор и 19-јадрен графички процесор. M2 Max може да се конфигурира со 12-јадрен процесор и 30-јадрен графички процесор, или со 12-јадрен процесор и 38-јадрен графички процесор.

Новите процесори носат унифицирани мемориски конфигурации, M2 Pro нуди опции од 16 и 32 GB, а M2 Max нуди 32, 64 и 96 GB. Вградената флеш меморија може да се конфигурира од 512 GB до 8 TB. Во случај на најевтината верзија, клиентот добива 16 GB RAM и 512 GB меморија.

Новите процесори го продолжија векот на батеријата на новиот модел. Сега 14-инчниот MacBook обезбедува 18 часа репродукција на видео и 12 часа користење безжичен интернет, додека 16-инчниот модел може да репродуцира видео содржини 22 часа и да нуди 16 часа безжично сурфање на Интернет.

Новото кај моделите на MacBook Pro се подобрените опции за поврзување, има Wi-Fi 6E за побрзо безжично поврзување, HDMI е ажуриран на стандардна 2.1 која поддржува 8K резолуција на 60Hz или 4K на 240Hz.

14-инчниот MacBook Pro на Apple чини 1999, 2499 и 3099 долари, додека 16-инчниот модел чини 2499, 2699 и 3499 долари. Сите модели може да се конфигурираат според саканите опции преку онлајн продавницата на Apple.

Што се однесува до десктопот, новиот Mac mini доаѓа со M2 и M2 Pro процесори. Има и пониска почетна цена од 599 долари бидејќи старата варијанта на Интел конечно е прекината.

Mac mini со M2 процесор чини 599 и 799 долари, а има 8-јадрен процесор и 10-јадрен графички процесор. Двете верзии стандардно имаат „бедни“ 8 GB комбинирана меморија, но може рачно да се конфигурираат на 16 и 24 GB.

Моделот од 1299 долари доаѓа со M2 Pro процесор со 10-јадрен процесор и 16-јадрен графички процесор, но може да се конфигурира со 12-јадрен процесор и 19-јадрен графички процесор. Има 16 GB комбинирана меморија и може да се надгради до 32 GB. Моделите M2 може да се конфигурираат со простор за складирање до 2 TB, а M2 Pro со до 8 TB. Опцијата M2 Max за Mac mini не е понудена.

Сите нови Mac mini модели доаѓаат со Wi-Fi 6E конекција, но моделот M2 Pro вклучува и нова HDMI 2.1 порта и четири Thunderbolt 4 порти наместо две на моделите M2.