WhatsApp започна да пласира 3D аватари за своите корисници ширум светот, кои може да се користат за профилни фотографии или стикери.

3D аватарите доаѓаат на WhatsApp неколку месеци по нивното деби на Instagram, Facebook и Messenger.

Извршниот директор на Мета, Марк Закерберг, преку Фејсбук потврди дека аватарите доаѓаат на WhatsApp, а тоа се случува по неколкумесечно бета тестирање.

WhatsApp објави дека корисниците ќе можат да користат персонализирани аватари како профилни фотографии или да избираат од 36 налепници кои ќе рефлектираат различни емоции и активности.

„Вашиот аватар е ваша дигитална верзија, која можете да ја создадете користејќи милијарди комбинации на стилови на коса, црти на лицето и облека“, рече WhatsApp.

Цукерберг додаде дека корисниците на крајот ќе добијат можности за уредување поврзани со текстурите на осветлување, засенчување и фризура.

Во 2019 година, Мета воведе аватари во стилот на 3D Bitmoji за Facebook и Messenger. Првично беше ограничен на пазари како Австралија, Нов Зеланд, Европа и Канада, подоцна беа вклучени и други пазари како САД. На крајот на јануари и Инстаграм доби аватари.