Тековната трета бета верзија на iOS 16.2 конечно дава можност за целосно црн дисплеј со always-on функција.

iPhone 14 Pro и 14 Pro Max со себе носат неколку „ексклузивни“ софтверски функции, како што се Dynamic Island и долгоочекуваниот always-on приказ.

Функцијата always-on, се разбира, не е ништо ново, но тоа не го спречи Apple да вметне препознатлив дизајнерски слоган во целата работа и да ја направи старата функција своја.

Always-on дисплејот на iPhone 14 Pro ги прикажува времето и датумот на затемнета верзија на заднинската слика. Некои кои се навикнаа на слична функција на Android често беа збунети бидејќи мислеа дека паметниот телефон е вклучен. Како и да е, токму тие корисници успеаја да го поттикнат Apple да воведе решение што го исклучува екранот на сличен начин како што тоа го прават уредите со Android – црн екран и неколку виџети.

Ако сакате да ја испробате новата опција, се што треба да направите е да отидете во поставките и да притиснете „Display and Brightness“ и потоа изберете Always On Display. Таму ќе видите опции за прикажување слика за позадина или потсетник. Со исклучување на приказот на заднинската слика, т.е. Show Wallpaper, ќе добиете црн екран со неколку виџети.

Некои корисници тврдат дека новата опција на Apple – always-on им предизвикува главоболки и им го исцрпува паметниот телефон. Оваа функција може да биде од голема корист за тие луѓе.

iOS 16.2 моментално е во бета тестирање, а финалната верзија ќе стане достапна во текот на декември, според аналитичарот Марк Гурман.