Во есејот објавен од кинеските медиуми, најбогатиот човек на светот, Илон Маск, изрази длабока желба да изгради град на Марс и го сподели своето мислење за важноста на изградбата на инфраструктура за производство на електрични возила.

„Мојата најголема надеж е дека луѓето ќе изградат самоодржлив град на Марс“, напиша Маск.

Неговиот есеј беше објавен во магазинот China Cyberspace, публикација на моќниот кинески цензор на интернет, Cyberspace Administration of China, според извештајот на Business Insider. Преводот на кинеската државна новинска агенција Ксинхуа, заедно со англискиот текст, може да се најде на интернет.

Маск долго време се залагаше за човечка колонизација на Марс, развивајќи го масивното вселенско летало Starship во SpaceX специјално со цел да испрати луѓе да го изградат самоодржливиот град од неговите соништа на Марс.

„Во огромниот универзум, човечката цивилизација е како слаба мала свеќа, како мала треперлива светлина во празнината. Кога сонцето еден ден ќе се прошири и Земјата повеќе не е погодна за живеење, можеме да летаме до нов дом со вселенски брод. Ако луѓето можат да населат други планети, тоа значи дека исполниле еден од условите на големото засолниште на вселената, тогаш ќе станеме меѓупланетарни граѓани, а човечката цивилизација ќе може да продолжи“, напиша Маск.

Компанијата на Маск се надева дека пробниот лет на вселенското летало Starship ќе се случи во септември оваа година по долг процес на донесување одлуки.