Се поблиску сме до претставувањето на серијата iPhone 14. Треба да пристигне оваа година со никогаш поголеми разлики помеѓу обичните и Pro моделите.

Една од клучните разлики ќе биде процесорот кој ќе ги напојува телефоните. Така, сите познати дојавувачи објавија дека обичните iPhone 14 и iPhone 14 Max (iPhone 14 Plus) ќе пристигнат со минатогодишниот A15 Bionic, додека iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max ќе пристигнат со новиот A16 Bionic чип. Сега ги дознаваме првите детали за него.

Сегашната серија на iPhone 13, која беше претставена есента минатата година, донесе некои мали разлики во чипот помеѓу обичниот и Pro моделите. Значи, обичните модели имаат графички процесори со 4 јадра, додека моделите Pro имаат графички процесори со 5 јадра. Исто така, обичните модели имаат 4GB RAM, додека моделите Pro имаат 6GB LPDDR4X RAM меморија. Но, годинава разликата на тоа поле ќе биде значително поголема.

Забележано е дека iPhone 14 и iPhone 14 Max ќе пристигнат со чипот A15 Bionic во 5-јадрено издание и со 6GB LPDDR4X RAM меморија, додека моделите Pro ќе пристигнат со чипот A16 Bionic.

Macworld сега објави некои детали за претстојниот чип. Така се истакнува дека ќе биде креиран во процесот N4P на TSCM. Новиот A16 Bionic чип се очекува да пристигне со 18-20 милијарди транзистори, наспроти 15 милијарди на A15 Bionic чипот. Исто така, се наведува дека ќе има подобрувања со преминот кон ARMv9.

Генерално, процесорот може да пристигне со скромни 15% подобрување на перформансите. Наводно, Pro моделите од серијата iPhone 14 ќе добијат нов тип LPDDR5 RAM меморија, но и двата ќе задржат 6GB RAM.

Што се однесува до графичкиот процесор, се предвидува дека Apple ќе донесе 25-30% подобрување на тоа поле во однос на неговиот претходник. Чипот ќе има и подобрување на IPS.