Raspberry Pi го претстави наследникот на минатогодишниот микроконтролер Pico од 4 долари, кој компанијата сама го дизајнираше.

Новиот модел на микроконтролер се нарекува Pico W. Во суштина е истиот хардвер, со додавање на 802.11n Wi-Fi радио поддршка, што го прави уредот корисен за IoT и слични проекти. Новиот уред е поскап од стандардниот модел Pico и чини шест долари.

Поскапувањето од 50 проценти не е незначително (особено за оние кои планираат да купат голем број од овие микроконтролери), но е разбирливо. Ибен Аптон, извршен директор на Raspberry Pi, истакнува дека додавањето радија на производите е многу скапо. Од друга страна, беше истакнато дека Pico со цена од четири долари ќе продолжи да се продава.

Безжичното поврзување е додадено на Pico преку чипот Infineon CYW43439. Истиот чип поддржува и Bluetooth, но Raspberry Pi вели дека оваа поддршка во моментов не е активирана.

Иако конекцијата од 2,4 GHz 802.11n изгледа старомодна во споредба со денешниот Wi-Fi 6E, треба да се забележи дека Pico W не е создаден за да биде десктоп компјутер кој сурфа на Интернет – тој е создаден за да контролира други електронски или хардверски уреди.

Raspberry Pi ги претстави и Pico H и Pico WH, кои во споредба со Pico и Pico W имаат дополнителни пинови и конектори за отстранување грешки и чинат повеќе.