Експертите за сајбер безбедност на Security Intelligence Twitter налогот на Microsoft укажаа на постоењето на Sysrv-K ранливост.

Ранливоста инсталира ботнети кои покренуваат програми за ископување криптовалути на заразени компјутери. Сепак, методот на дистрибуција е опишан како незгоден.

Sysrv-K го скенира интернетот во потрага за веб-сервери или изложени веб-сервери со безбедносни пропусти. Ако ги открие овие пропусти, може да ги искористи за да го инсталира својот код и да стартува програма за ископување криптовалути која користи огромни количини на системски ресурси.

„Откривме нова варијанта на ботнетот Sysrv, познат по искористување на ранливости во веб-апликациите и базите на податоци, за инсталирање криптовалутни рудари и на Windows и Linux системи. Новата варијанта, наречена Sysrv-K, содржи дополнителни елементи за експлоатација и може да преземе контрола на веб сервери“, велат од Microsoft Security Intelligence.

Покрај споменатото однесување, ботнетот ќе бара конфигурациски фајлови и резервни копии на WordPress со цел да ги пронајде корисничките акредитиви, а ќе бара и SSH клучеви, IP адреси и друго.

Sysrv-K исто така може да се обиде да се поврзе со други сервери и уреди на мрежата, како и преку неговото офлајн скенирање. Ова укажува на потенцијалот на ботнетот да зарази мрежи и центри за податоци.

Microsoft веќе ги извести корисниците и системските администратори, со предупредување за обезбедување на системи поврзани на Интернет, ажурирање на софтверот и проверка на заштитата на ингеренциите.