Програмерите на софтверот за ископување криптовалути се обидуваат да ги отклучат графичките картички LHR од нивното објавување и сега конечно успеаја.

Досега никој не успеа целосно да ја отклучи LFR заштитата на графичките картички, но тоа сега е променето на иницијатива на тимот за развој на NiceHash.

Програмерите на NiceHash постојано се обидуваат да ги отклучат графичките картички LHR. Пред девет месеци тие беа меѓу првите кои отклучија 70% од перформансите за рударење на LHR графичките процесори, а сега успеаја да ги отклучат сите 100 проценти.

Тимот зад овој потфат не објасни како успеал да го постигне овој очигледен напредок, а причината е веројатно да ја спречи конкуренцијата да го украде методот и да го имплементира во своите програми за рударење.

Отклучениот процес е достапен само за QuickMiner v0.5.4.0 RC (release candidate), а оваа програма за рударство е достапна за повеќето графички картички од серијата Nvidia RTX 30 LHR. Исклучок се моделите RTX 3050 и RTX 3080 12GB (LHRv3).

Кога станува збор за очекуваните перформанси, хашрејт-от се движи од 50 MH / s за графичкиот процесор RTX 3060 LHR до 120 MH / s за графичката картичка RTX 3080 Ti LHR.

Nvidia LHR, или Lite Hash Rate, графичките картички се модели кои го намалија хашрејтот – брзината со која се минираат картичките. Хеш-стапката е ексклузивна за криптовалутите и блокчејн технологијата.