Samsung е лидер кога станува збор за производство на екрани од висока класа. Неколку компании, вклучително и Apple, се потпираат на Samsung за испорака на екрани за нивните водечки iPhone и iPad модели. Сега, според нов извештај, Samsung Display развива „целосно нов“ тип на OLED екрани за идните iPad модели на Apple.

Според извештајот, новиот OLED екран ќе користи двотандемски екран. Користењето на OLED екран со двоен тандем речиси ќе ја удвои осветленоста и ќе го продолжи животниот век до четири пати. Внатрешно, новиот тип на екран се нарекува T1.

„Имањето двослојна структура, за разлика од еднослојната структура што моментно ја произведува Samsung Display, ја удвојува осветленоста на OLED панелите, додека нејзиниот животен век се очекува да се зголеми четирикратно“, се вели во извештајот.

Според извештајот, Apple ќе го испорача овој нов тип на OLED екран на iPad од 2024 година. Apple има за цел да ја донесе новата технологија најпрвин на iPad Pro моделите, па може да се очекува дека екранот ќе биде достапен на iPad Pro во 2024 година. Покрај тоа, во извештајот се тврди дека Apple потоа ќе го додаде овој дисплеј и на MacBook и iMac уредите.

Samsung Display планира да почне со масовно производство на T1 екраните во 2023 година. Уредите на Samsung, како што се Galaxy паметните телефони и други уреди, ќе бидат првите што ќе ја користат технологијата. T2, следната генерација на T1, ќе биде во масовно производство од 2024 година и ќе биде претставен во OLED iPad Pro.