Оваа пролет, Microsoft подготвува ажурирање на Windows 11 оперативниот систем кој многу корисници ќе го дочекаат со раширени раце, без разлика дали работат од далечина или користат лаптоп базиран на Windows во канцеларијата.

Да разјасниме: ова не е промена на системот што генерално го менува Windows 11, туку едноставно прилагодување на механизмот Alt + Tab, за тој повеќе да не се прикажува на цел екран.

Новиот интерфејс Alt + Tab ја зголемува способноста на корисниците да извршуваат повеќе задачи, што значи дека кога сакате да се префрлите помеѓу една од вашите отворени апликации, користејќи Alt + Tab и да се префрлите на друга апликација, веќе нема да го имате ефектот на замаглување на цел екран.

Иако посебно не ни пречеше овој визуелен ефект, имаше случаи кога корисниците се жалеа дека ефектот им го одвлекува вниманието додека го користат Windows 11. Зошто? Па, сè се сведува на тоа како ефектот се манифестира на самиот екран, при што ефектот на замаглување често ја заматува отворената апликација и секоја работа што ќе заврши во неа.

Потенцијална промена во дизајнот на Alt + Tab интерфејсот може да дојде во годишното ажурирање на Windows 11 верзија 22H2, исто така познато како Sun Valley 2. И ако повратните информации од корисниците се нешто што и беше потребно на компанијата, тогаш ефектот е дека новиот интерфејс ќе биде многу почист, помазен и поостар.

За разлика од постоечката, новата поставка ја задржува позадината во фокус и ги прикажува сите отворени апликации на врвот на тенката лента, наспроти криењето на отворените сесии и нарушувањето на работните текови.

Microsoft со овој потег покажува флексибилност и отвореност и уште еднаш покажа дека знае да ги слуша коментарите на своите клиенти.