Уште од првото претставување на PlayStation 5, повеќето фанови на PlayStation посакуваат целосно црна верзија на конзолата од следната генерација. Sony беше релативно нем по ова прашање, но постигна одреден напредок кога станува збор за варијантите на бои во однос на периферните уреди на конзолата, како што се варијантите на DualSense.

Сепак, самите конзоли моментно се достапни само во стандардно издание без црната верзија. Сето ова може да се промени бидејќи Sony штотуку поднесе нов патент за дизајн на предната плоча, што може да сугерира дека може да се појават нови варијанти на бои. Патентот, како што е забележано од OPAttack, е поднесен на 16 ноември 2021 година, речиси една година по лансирањето на конзолата.

До овој момент, обожавателите на PS5 мораа да се потпрат на разни други компании како што е Dbrand, за задоволување на барањата за целосно црна конзола. Dbrand продаваше мат црна верзија на предниот панел за PS5, и покрај тоа што дозна дека тоа може да предизвика правна постапка од Sony – што на крајот се случи и Dbrand го повлече својот производ од пазарот.

Со оглед на тоа што Sony сега поднесува патенти за својата предна плоча, изгледа дека наскоро ќе бидат достапни куп нови варијанти на бои за PS5. Дали ова би можело да биде еднократна конзола во ограничено издание или едноставно прилагодени предни панели што се продаваат засебно, останува да видиме. Сепак, позитивен развој е тоа што Sony ќе им понуди на своите купувачи повеќе бои.

PS5 досега беше исклучително успешна конзола за Sony, успевајќи да стане најбрзо продаваната конзола во историјата на компанијата и покрај глобалниот недостиг на чипови. Ќе биде интересно да се види каков пристап ќе избере Sony за варијантите на бои за PS5 во следните неколку години.