Со цел уредот да работи без пречки и грешки, корисниците на Android треба да ги следат едноставните совети.

Ако имате уред со Android, рестартирајте го смартфонот или таблет уредот. Иако ова може да изгледа како измамнички едноставен совет, секојдневното исклучување и вклучување на Android телефонот може да донесе вистински придобивки за начинот на кој работи вашиот уред. Како што е објаснето во објавата на Android Central, ако забележите дека вашиот телефон одеднаш започна да работи бавно, тоа може да се реши со доброто старомодно рестартирање. Тоа е затоа што причината што вашиот телефон почнува да се „гуши“ може да се должи на апликациите за Android што работат во позадина.

Некои апликации за Android мора да имаат дел или целата програма да работи „зад сцената“ за да останат поврзани. И, некои од овие апликации се дизајнирани да работат поинаку со верзијата на Android што ја користите, па дури и со марката на вашиот телефон.

Иако Google работи напорно за да може апликациите да работат во различни верзии, проблеми може да се појават кога апликацијата не е ажурирана некое време, но сепак е во употреба.

Ова може да доведе до „протекување на меморијата“ – феномен во кој одредени апликации трошат повеќе меморија отколку што е потребно за да работат правилно. Ако апликацијата што ја инсталиравте на вашиот уред предизвикува „протекување на меморијата“, овој проблем нема да се реши целосно доколку програмата не се отстрани или поправи со ажурирањето.

За среќа, овој проблем можете да го ублажите со едноставно рестартирање на телефонот секој ден. Кога Android уредот повторно се вклучува и исклучува, принудува сè што прави во позадина да се рестартира. Ова помага да се премести кој било VRAM (виртуелен RAM), користен од графичкиот процесор (графичка компонента на чипот), како и ослободување на меморијата од какви било проблематични апликации.

Ако не знаете експлицитно која апликација го забавува вашиот уред, внесувањето поставки и исклучувањето апликации во заднина може да направи повеќе штета отколку добро – затоа што некои процеси треба да се случат во позадина, а апликациите едноставно ќе треба да се рестартираат од самиот почеток.

Наједноставната и најлесната работа што можете да ја направите за да му помогнете на вашиот уред да работи непречено, да го рестартирате секој ден. Овој мал трик ќе ви заштеди „нерви“ при преземање апликации за чистење на меморијата на уредите и слично, а исто така треба да понуди подобри перформанси.

Извор: B92.net