Процесорот Pentium G3420, кој беше повлечен од производство пред повеќе од четири години кон средината на 2015 година, се врати во поставата на Intel. Компанијата ги извести сите свои партнери дека застарениот чип е достапен за нарачки, соопшти Tom’s Hardware.

Враќањето на Pentium G3420 е поттикнато од новите решенија во стратегијата на компанијата, вклучително повторно производство на процесорот на долг рок. Pentium G3420 припаѓа на линијата Haswell и се појави на пазарот пред повеќе од шест години, во третиот квартал од 2013 година, за сокет 1150.

На почетокот на продажбата, цената на процесорот достигна 82 долари. Наменет за употреба во таблети, десктоп компјутери, тенки клиенти и вградени решенија, чипот се произведува со помош на процес од 22 нанометри. За споредба, 7-нанометарските технологии се релевантни денес.

Pentium G3420 е морално застарен во однос на сите основни параметри – нема технологија Hyper Threading, која – со своите два јадра од 3.2GHz – може да обработи само два истовремени потоци на податоци. Покрај тоа, чипот не поддржува PCI-E 4.0 и не е свесен за постоењето на DDR-4 RAM меморија – работи исклучиво со DDR3 на фреквенции до 1600 MHz.

Интегрираната графичка картичка во чипот е четврта генерација Intel GMA со фреквенција од 0,35 до 1,15GHz и максимална поддржана Quad HD резолуција од 2560 × 1600 пиксели.