Категорија: Топ

ФУТУРАМА, Топ

(ВИДЕО) Метеороид удри во атмосферата на Земјата: Нереална глетка на небото над Европа

Метеороид со големина од еден метар ја погоди атмосферата на Земјата над северна Франција. На социјалните мрежи се појавија снимки од овој природен феномен, кои привлекоа големо внимание. WATCH: Meteor…

ФУТУРАМА, Топ

Технологијата за вештачка интелигенција на Google може да создаде музика од кој било жанр од опис на текст

Google неодамна го објави своето истражување за системот MusicLM кој создава музика од кој било жанр користејќи само опис на текст. Ова не е прв генератор на музичка вештачка интелигенција,…

ФУТУРАМА, Топ

Градовите ширум светот имаат свои дигитални копии, еве што значи тоа за иднината

Градовите ширум светот имаат свои дигитални копии – како се создаваат дигиталните копии на градовите и која е нивната цел? Просторот во градовите станува сè поважен и се очекува дека…

ИНТЕРНЕТ, Топ

Креаторите на YouTube Shorts можат да заработуваат пари од 1 февруари

Корисниците кои креираат содржини за YouTube Shorts од 1 февруари имаат можност за монетизација, односно заработка. YouTube им вети на креаторите 45 отсто од приходите генерирани од прегледите, а оваа…

МОБИЛНИ, Топ

Доаѓањето на најсјајната ѕвезда од Galaxy серијата одбележано со спектакуларен настан

По глобалната премиера, серијата Galaxy S23 и официјално беше претставена во Северна Македонија. По повод пристигнувањето на најновата серија смартфони Galaxy S, компанијата Samsung Electronics организираше промоција во познатиот скопски…

ФУТУРАМА, Топ

Панорамски поглед на универзумот открива повеќе од три милијарди ѕвезди

Dark Energy Camera (DECam), инструмент поставен на телескопот Victor M. Bianco во Cerro Tololo Inter-American Observatory (CTIO) создаде импресивна галактичка панорама објавена од Харвард. Панорамата покажува повеќе од 3 милијарди…

МОБИЛНИ, Топ

Дали треба да купите iPhone или Android телефон? Еден од нив е многу повреден половен

Во морето од понуди на нови телефони, често доаѓа до забуна кој да се избере меѓу нив. Но, анализата ја решава оваа дилема. Најновите анализи на бројни компании покажуваат дека…