Компанијата LG неодамна ги претстави OLED evo телевизорите за оваа година, ветувајќи дополнителна осветленост и други подобрени функции.

Големата тема оваа година беше вештачката интелигенција, а најновиот Alpha 11 процесор на компанијата треба да ги подобри графичките перформанси за 70 проценти, иако ќе се најде само во најскапата серија G4.

Во меѓувреме, моделите C4 ќе го добијат ажурираниот чип Alpha 9 Gen 7. Двата ветуваат подобрена осветленост (150% за G4 во споредба со G3), заедно со повеќе функции за вештачка интелигенција, како што се зголемување на резолуцијата на сликата и слично.

Двата чипа, кога ќе се спарат со компатибилни звучници на LG, ќе можат да пренесуваат безжичен звук Dolby Atmos без загуби, овозможувајќи им на корисниците да добијат висококвалитетен звук.

Нивоата на осветленост на новите модели достигнуваат речиси 1.000 нити – сепак не толку светли како Mini LED телевизорите, но многу подобро од претходните OLED модели. Дополнително, и C4 и G4 сега поддржуваат стапка на освежување од 144 Hz (со компатибилност со G-Sync и AMD Freesync), со цел да бидат приемчиви за гејмерите на компјутери.

Она што е најинтересно се цените: серијата G4 доаѓа во пет големини, од кои најскапата верзија (97 инчи) чини дури 25.000 долари. Со серијата C4, најскапата верзија (83 инчи) чини 5.400 долари.