Компанијата Solidigm го претстави SSD со најголем капацитет во светот, но не секој ќе може да го купи.

Solidigm D5-P5336 е најголемиот SSD во светот, најголемиот модел во гамата има капацитет од 61,44 TB. SSD-то беше најавен во јули минатата година, а сега е во продажба.

Очекувано, SSD со капацитет од 61 ТБ не е евтин, а во зависност од продавачот цената се движи од 3700 до 4000 долари.

SSD-то е достапен и во капацитети од 7,68 TB, 15,36 TB и 30,72 TB.

Интересно е што Solidigm D5-P5336 SSD е промовиран за употреба во ситуации кои бараат работа со чувствителни податоци, интензивни апликации кои користат вештачка интелигенција и машинско учење.

Исто така, SSD-то беше забележан поврзан со рачната конзола Steam Deck што е интересна апликација.

Solidigm D5-P5336 е најголемиот SSD за потрошувачи. Најголемите моментално се ExaDrive EDDCT100/EDDCS100 од 100TB, како и моделот од 64TB, но тие се наменети исклучиво за големи деловни системи и чинат 40.000 и 11.000 долари.