Опцијата е достапна на паметните телефони со најновата верзија на iOS, како и на паметните часовници на Apple.

Еднаш годишно, Apple претставува нови верзии на својот оперативен систем за мобилни уреди, кои обично носат големи или поголеми новитети и промени за сопствениците на iPhone и iPad, додека во текот на годината компанијата објавува помали ажурирања кои носат главно безбедносни закрпи.

Најновата верзија на мобилниот оперативен систем за телефони и таблети на Apple, како и најновиот оперативен систем за паметни часовници од оваа компанија, донесоа мала, но интересна опција која може да биде доста корисна за некого.

Но, од друга страна, таа опција крие одредени опасности, особено за децата. Барем така тврдат од полициска станица во американската сојузна држава Охајо, од која ги предупредиле сите корисници на уредите на Apple, а тоа особено се однесува на најмладите, односно нивните родители, дека треба да бидат многу внимателни со неговата употреба. .

Тоа е NameDrop, кој неодамна беше достапен на iPhone и Apple Watch и им овозможува на корисниците лесно да споделуваат информации за контакт со други корисници едноставно со приближување на уредите еден до друг. По близината, уредите се поврзуваат еден со друг и корисниците потоа имаат избор дали сакаат да споделуваат или примаат информации за контактите, при што е потребно да се нагласи дека на овој начин може да се разменуваат само информации за нови контакти и информации за постоечките контактите не може да се ажурираат.

Споменатата полициска станица ги предупреди родителите дека треба да ја исклучат оваа опција на телефоните на нивните деца за да ја зголемат нивната безбедност, бидејќи таа автоматски се активира по надградбата на нова верзија на оперативниот систем. Проблемот е што со оваа опција децата можат брзо и лесно да ги разменат своите информации за контакт, кои вклучуваат телефонски број, e-mail адреса, но и слика. На овој начин странците можат брзо и едноставно да дојдат до контактите на децата.

Иако постои опција да се откаже барањето за испраќање или примање информации за контакт (Apple вели дека ова е опцијата што треба да спречи размена на информации за контакт со непознати лица), полицијата предупредува дека не сите се свесни како функционираат телефоните, па затоа најдобро е да ја деактивираш таа опција.

Може да ја деактивирате опцијата со кликнување на Settings/General на вашиот iPhone и исклучување на опцијата „Bringing devices together“ во делот AirDrop. Во случај да сакате да разменувате контакти со некого на овој начин, можете едноставно да го активирате повторно и да го приближите телефонот до друг iPhone или Apple Watch.