Apple донесе изненадувачка одлука во врска со пораките.

Станува збор за усвојување на стандардот RCS за кореспонденција, а оваа функција ќе биде лансирана со ажурирање следната година.

Како што рекоа од Купертино, стандардот RCS носи широк спектар на функции во стилот на iMessage кога кореспондира помеѓу корисниците на iPhone и Android.

Google и Samsung вршеа притисок врз Apple да го стори тоа веќе некое време, додека Тим Кук одбиваше да го стори тоа. Во изјава за 9to5Mac, портпаролот на Apple рече дека компанијата верува дека RCS ќе понуди подобра интероперабилност за пораки преку повеќе платформи.

RCS носи многу функции на iMessage, вклучувајќи потврди за читање, индикатори за пишување, висококвалитетни фотографии и видеа и многу повеќе.

Со имплементирање на RCS, Apple ќе им дозволи на корисниците да ја споделат својата локација со други во рамките на пораките, а за разлика од обичните СМС, RCS може да работи преку мобилни податоци или Wi-Fi.

iMessage останува платформата за пораки што се користи за сета комуникација помеѓу сопствениците на iPhone, а RCS едноставно ќе ги замени SMS и MMS, кои ќе бидат „резервна копија“, вели Apple.