Постојат докажани методи кои ви помагаат да останете анонимни на платформата.

Ако сакате да ја скриете вашата активност на WhatsApp, добро е да знаете дека има решенија.

Со овие совети, можете да го скриете вашето присуство кога ги гледате статусите на WhatsApp.

Овозможете авионски режим пред да го проверите статусот

Брз начин да го проверите статусот на WhatsApp без никој да знае е да овозможите режим на авион на вашиот уред. Можете рачно да го оневозможите Wi-Fi или мобилен интернет, но авионскиот режим е дизајниран да ги оневозможи сите безжични и мобилни сигнали од вашиот телефон.

Дури и ако немате интернет конекција, сепак можете да го проверите статусот бидејќи вашиот телефон привремено ги складира како податоци во кешот. Отворете го табот „Updates“ на WhatsApp и допрете го статусот што сакате да го проверите.

Оневозможете ја функцијата за потврда за читање

Функцијата „Read Receipts“ на WhatsApp најмногу влијае на испратените или примените пораки. Кога функцијата е оневозможена, WhatsApp нема да прикажува две сини „штикли“ под пораките што сте ги прочитале.

Истото важи и за статусите на WhatsApp. Ако ги оневозможите потврдите за читање, WhatsApp нема да ги извести дека го гледате нивниот статус. Потврдите за читање се стандардно овозможени, што значи дека треба да ги исклучите.

Стартувајте WhatsApp и кликнете на иконата со три точки во горниот десен агол. Таму изберете Settings, одете во Privacy и исклучете го прекинувачот до опцијата Read Receipts.

Користете апликации од трети страни

Друг метод за проверка на статусот на WhatsApp без нивно знаење е да користите апликација од трета страна.

Имајте предвид дека апликациите од трета страна се против Условите за користење на WhatsApp и нивното користење доаѓа со ризик од блокирање на вашата сметка или откривање на вашите лични информации и информации за најавување.

Статуси на WhatsApp

Слично на другите платформи за социјално вмрежување, содржината објавена како статус на WhatsApp ќе биде достапна 24 часа.

Доколку, пак, не сакате никој да ви го проверува статусот на WhatsApp, можете да го избришете нивниот број од вашите контакти или да ги блокирате, пишува Makeuseof и пренесува Poslovni.hr.