Батеријата на вашиот iPhone ги губи моќта и капацитетот со текот на времето, а многу фактори како што се фреквенцијата на користење, температурата итн. влијаат на тоа. Сепак, има некои знаци дека е време да ставите нова батерија.

Меѓу многу вообичаените поплаки на корисниците на паметни телефони е тоа што нивниот уред порано можеше да издржи цел ден, но сега едвај „издржува“ половина од тоа, за што многумина го обвинуваат софтверот.

Можеби сте пробале сè што можете за да ја намалите потрошувачката на енергија, но ако вашата батерија продолжи брзо да се троши, можеби е ослабена до тој степен што повеќе не може да одржува оптимално полнење.

Како и многу други, iPhone користи ли-јонски батерии кои генерираат енергија преку хемиски реакции, што значи дека со текот на времето и со поголема употреба, тие хемиски реакции губат енергија, а вашиот телефон (или подобро кажано, неговата батерија) нема да има долгорочни високи перформанси на кои сте навикнати.

Иако сите батерии слабеат со текот на времето, постојат чекори што можете да ги преземете за да ја одржите батеријата на вашиот iPhone здрава за да трае што е можно подолго.

Исправноста на батеријата е помала од 80%

Една од многуте предности на iOS во однос на другите мобилни оперативни системи е синергијата помеѓу хардверот и софтверот. Бидејќи Apple прави свој хардвер и софтвер, може да ги поврзе на начин на кој Android или други ОС не можат. Оваа синергија се протега и на управување со здравјето на батеријата на уредот.

Можете да го следите статусот на батеријата на вашиот iPhone преку поставките. Одете во Поставки -> Батерија -> Здравје и полнење на батеријата.

Таму внимавајте на максималниот капацитет, а доколку е под 80%, можеби не е лошо време да ја смените батеријата, за што ќе ве предупреди самиот телефон.

Уредот се прегрева

Иако може да има други причини, откако ќе го исклучите телефонот и ќе проверите се што е поврзано со процесорот или софтверот, потенцијалниот виновник е батеријата.

Како што стареат батериите, хемиските компоненти стануваат помалку течни, предизвикувајќи она што го нарекуваме висок внатрешен отпор. Потешко е за вашиот iPhone да црпи енергија од батеријата и тој висок отпор (сличен на триењето) предизвикува повеќе топлина од вообичаеното.

Зголемената топлина не е предизвикана само од старите, туку и од оштетените батерии. Ако имате дефектна батерија која е оштетена од вода или убод, хемиската рамнотежа може да се наруши, што може да доведе до прегревање или дури и пожар.

Ако забележите дека вашиот iPhone е многу жежок додека ги правите најобичните работи, можеби е време да ја проверите неговата батерија.

Неочекувано исклучување и известување за управување со перформансите

Ако вашиот телефон се исклучува дури и кога батеријата не е празна, ова е еден од показателите дека е време да ја замените батеријата. Исклучувањето често е придружено со предупредување дека вашиот телефон повеќе не поддржува нормални перформанси.

Ако одите во Поставки -> Батерија -> Здравје и полнење на батеријата, треба да видите порака под „Можност на перформансите“ која ве известува дека вашиот iPhone доживеал неочекувано исклучување и дека е применето управување со перформансите.