Потпретседателот на Apple, Еди Кју даде интересен коментар за тоа зошто го поставија Google како стандарден пребарувач.

Во американскиот антимонополски случај против Google, Кју рече дека Google „е стандардниот прелистувач за Safari затоа што е најдобар, а не затоа што му биле платени милијарди долари“.

Исто така, Кју рече дека договорот што го имаат Apple и Google не е повреда на неговата позиција за заштита на приватноста на корисниците. Apple верува дека Google е подобар од сите други пребарувачи.

Американското Министерство за правда и голем број државни јавни обвинители тврдат дека Google има монопол на интернет пребарувањата и ја користи својата доминација за да ја задуши конкуренцијата за да остане на врвот.

Apple има голема улога во случајот на владата – iPhone е најпопуларниот телефон во САД, а Google плаќа да биде стандарден прелистувач за Safari. Не се знае точно колку им плаќаат, но тоа е во милијарди.

Судот побара од Кју да направи нешто во врска со тврдењето на Apple дека приватноста е „фундаментално човеково право“, додека претставниците на Apple често го критикуваат Google за нарушување на приватноста на корисниците.

На ова, Кју рече дека Apple го дизајнирал Safari за да го отежне Google и другите компании да ги следат корисниците, што вклучува блокирање колачиња.