CD Projekt Red се извини за антирускиот дијалог и графитите во украинската верзија на Cyberpunk 2077

Станува збор за пораките кои се појавуваат по ажурирањето 2.0 за украинскиот пазар, критикувајќи ја војната во таа земја. Од CD Projekt Red изјавија дека немаат никаква врска со промените и ветија дека ќе ги отстранат.

„Украинската локализација на Cyberpunk 2077 содржи неколку работи што може да навредат некои руски играчи“, се вели во соопштението на студиото.

„Овие пораки не се напишани од вработените во CD Projekt Red и не ги претставуваат нашите ставови. Работиме да ги поправиме и замениме во следното ажурирање. Се извинуваме за оваа ситуација и преземаме чекори за да се осигураме дека тоа нема да се повтори“, се додава во соопштението.

Така, во еден од дијалозите се споменуваат слогани на украинскиот отпор, додека на друго место има графити кои сугерираат дека Крим е сè уште под контрола на Украина во универзумот во кој се одвива Cyberpunk 2077. Има и други пораки, кои вклучуваат, на пример, погрдни термини за Русите.

Со украинската верзија, наводно, се занимавала украинската компанија „SBT Localization“, која работела и на Baldur’s Gate 3, Darkest Dungeon и други видео игри. Промените се забележани од руски и украински играчи, со повеќекратни поплаки регистрирани на форумите Steam и CD Projekt Red.

Претходно оваа година, Украина испрати писма до гејмерските гиганти како Sony, Microsoft и Valve, барајќи од нив да го блокираат насловот Atomic Heart од нивните платформи поради загриженоста дека е поврзан со Русија.