Администраторот на неодамна отворениот веб-форум за сајбер криминал Exposed објави база на податоци што содржи детали за поранешните членови на сега веќе непостоечкиот RaidForums.

Вака беа изложени корисниците на некогаш многу популарниот хакерски сајт RaidForums, кој меѓу другото беше познат и како место каде се објавуваа и продаваа податоците украдени при хакерски напади.

Корисниците на RaidForums беа сајбер-криминалци кои хакираа веб-локации и ги продаваа податоците украдени за време на нападот на други сајбер-криминалци кои можеа да ги користат за нивните кампањи, за фишинг напади, измами со криптовалути или за ширење малициозен софтвер. Во случаи кога податоците не биле продадени или поминало долго време од кражбата, сајбер-криминалците ги објавувале податоците бесплатно на RaidForums за да стекнат репутација во заедницата.

Иронијата е што протечената база на податоци вклучува вид на информации што би ги купиле и продавале поранешните корисници на RaidForums, како што се кориснички имиња, лозинки и адреси на е-пошта.

Не е јасно како и кога се преземени податоците од RaidForums.

Администраторот на Exposed кој ја објави базата на податоци рече дека „сите корисници кои биле на RaidForums можеби биле заразени“.

„Дами и господа, со жалење ве информирам дека доаѓаат новинарите!“, рече друг корисник коментирајќи го огласот за базата на податоци на RaidForums.

RaidForums престана со работа на почетокот на октомври 2021 година, а неколку месеци подоцна, во април 2022 година, Министерството за правда на САД потврди дека локацијата е запленета. Тогаш беа уапсени администраторот на веб-страницата „Omnipotent“ и двајца негови соучесници.

Откако RaidForums беше затворен, корисниците се собраа на нов форум наречен Breached, започнат од некои од администраторите на RaidForums, но и тој беше затворен кон крајот на март 2023 година откако американските власти го уапсија Конор Брајан Фицпатрик, познат како Помпомпурин, кој беше еден од администраторите на форумот.

Неколку замени за BreachedForums се појавија откако беше затворен, а претходно овој месец беше лансиран нов форум, Exposed, кој брзо се здоби со популарност обидувајќи се да ја преземе позицијата на наследник на BreachedForums.

Администраторот на овој форум, „Impotent“, објави база на податоци што содржи информации за регистрација за 478.870 членови на RaidForums. Протечените податоци вклучуваат кориснички имиња, лозинки, адреси на е-пошта, датуми на регистрација, Google, Skype и други кориснички податоци на сега затворениот форум. Станува збор за членови кои се пријавиле во периодот од 20 март 2015 до 24 септември 2020 година.