Ознака: hakeri

СОФТВЕР, Тренди

Експертот за сајбер безбедност ги предупредува корисниците на iPhone и Android

Хакерите стануваат сè пософистицирани, а хакирањето може да има страшни последици – од напади на приватни податоци до пристап до банкарски сметки на нападнатиот. Во денешно време, едноставното менување на…

СОФТВЕР, Топ

Овие знаци сугерираат дека вашиот телефон може да е заразен со малициозен софтвер

Постојат неколку знаци кои укажуваат на малициозен софтвер, а доколку ги забележите, треба веднаш да дејствувате. Без разлика кој уред го користите, нема целосна безбедност и секогаш постои можност вашиот…

СОФТВЕР, Тренди

Малвер во апликациите на Google Play ги води корисниците до опасни сајтови

Во продавницата за апликации на Google Play за Android се откриени четири апликации кои ги водат корисниците до страници каде што може да се украдат чувствителни информации. Тие се исто…

СОФТВЕР, Тренди

Шпионски малвер ги инфицира уредите со Android преку навидум безопасна VPN апликација

Дали знаевте дека VPN апликациите на Google Play Store се меѓу најзаразените со малициозен софтвер? Таков е случајот со VPN апликацијата откриена од истражувачите на компанијата Kaspersky. Иако оваа апликација…

СОФТВЕР, Топ

Малвер скриен во екстензии зарази повеќе од милион компјутери

Истражувачите за безбедност од Guardio Labs открија триесет малициозни екстензии на веб-прелистувачи преземени од веб-продавниците на Chrome и Edge од повеќе од милион корисници ширум светот. Злонамерниот софтвер во овие…

СОФТВЕР, Тренди

Холандската полиција измами ransomware банда и им ги украде клучевите за дешифрирање

Холандската полиција, која е веројатно една од најактивните и најпосветените кога станува збор за борбата против сајбер криминалот, ја измами ransomware бандата Deadbolt да им ги предаде клучевите за дешифрирање,…

СОФТВЕР, Тренди

Windows и Android малвер ги инфицира уредите на корисниците преку лажни популарни сајтови

BleepingComputer предупреди на масовна кампања за „typosquatting“ со користење на преку 200 домени кои се маскираат како страници на 27 брендови, каде посетителите преземаат разни малициозни софтвери за Windows и…

СОФТВЕР, Тренди

Поради пропуст на Мајкрософт, милиони компјутери се цел на напади со малициозен софтвер

Windows неправилно преземаше и не применуваше ажурирања на списокот со блокирани драјвери, што ги остави корисниците ранливи на нови напади на BYOVD. Повеќе од две години, заштитата на Windows од…

СОФТВЕР, Тренди

Хакерите можат да ја откријат вашата лозинка преку топлината што ја оставаат вашите прсти на тастатурата

Научниците од Универзитетот во Глазгов, Шкотска, развија систем за кој тврдат дека е нов вид закана за сајбер безбедноста што тие го нарекоа „термички напад“. Според нив, падот на цената…