Вештачката интелигенција „во најдобар случај ќе биде само бледа копија на човек“, вели футурологот Хорст Опашовски, кој оваа недела ја претставува својата нова книга – „Да живееш подобро, а не да имаш повеќе“.

Вештачката интелигенција не мора да претставува опасност, иако носи одреден „фактор на ризик“, изјави германскиот футуролог Хорст Опашовски.

„Вештачката интелигенција никогаш нема да ја замени човечката интелигенција, во најдобар случај тоа ќе биде само бледа копија на човекот. Многу е веројатно дека ќе промени многу работи во општеството на подобро или на полошо. Затоа мора да најдеме одговори на прашања дали овие промени се морално добри, дали се социјално праведни и дали го прават животот подобар и повреден за живеење“, вели Опашовски (82) за католичката агенција КНА.

Окупацијата на Опашовски сама по себе зборува за неговата визија за иднината. „Футурологот кој не верува во промени на подобро може веднаш да престане да работи“, вели научникот, додавајќи дека „најверојатно е роден со позитивен став кон животот“.

Институтот за идни истражувања Опашовски (ОИЗ) од Хамбург редовно спроведува анкети меѓу граѓаните. Опашовски во среда ја претставува својата нова книга „Да живееш подобро, а не да имаш повеќе“.