ЕУ изрече огромна казна на Мета, матичната компанија на Фејсбук, токму како што беше објавено. Како што пренесуваат странските агенции, станува збор за рекордна казна од 1,2 милијарди евра за непочитување на правилата за приватност на ЕУ.

Ирската Комисија за заштита на податоците објави дека Мета ја прекршила Општата регулатива за заштита на податоците (GDPR) кога префрлила низа лични податоци на европските корисници на Фејсбук во Соединетите држави без соодветно да ги заштити.

Тоа е најголемата казна изречена поради GDPR. Досега најголемата казна изнесуваше 746 милиони евра, што ЕУ ја изрече на Amazon.com, пишува Ројтерс.

Ирскиот регулатор за заштита на приватноста, покрај паричната казна, на Мета и наложи во рок од пет месеци да ја запре практиката на пренос на кориснички податоци од ЕУ во САД.

Битката за податоци ја иницираше австрискиот активист Макс Шремс, кој во 2015 година, заедно со 25.000 корисници од целиот свет, поднесоа колективна тужба против европската филијала на Фејсбук во Ирска пред судот во Виена, тврдејќи дека го прекршува законот за заштита на приватноста. .

Во тоа време, во Даблин беа регистрирани сите сметки на Фејсбук корисници надвор од САД и Канада.

Поттик на Шремс за тужбата беше откривањето на поранешниот соработник на американската Агенција за национална безбедност, Едвард Сноуден, дека разузнавачките служби ги прислушувале граѓаните.

Австрискиот суд ја префрли тужбата до Европскиот суд, кој во октомври 2015 година заклучи дека системот за размена на податоци Safe Harbor на европските и американските компании не обезбедува доволна заштита на европските граѓани, спротивно на мислењето на Европската комисија.

Во меѓувреме, Брисел и Вашингтон утврдија нов систем за размена на податоци, Европскиот суд заклучи во 2020 година дека не ја штити приватноста на податоците, но ја потврди клаузулата што овозможува бизнис, под услов земјите приматели да ги исполнат европските стандарди за заштита на податоците.

Ирскиот регулатор заклучи дека со тоа не се реши проблемот со загрозувањето на основните права и слободи на корисниците и изрече казна од 1,2 милијарди евра на Мета.

Компанијата пренесувала податоци во САД и по пресудата на судот на ЕУ од 2020 година, истакнаа тие.

За одлуката ги информирале другите регулатори во ЕУ и Европската економска област, се наведува во соопштението за печатот, при што се истакнува дека два регулатори побарале податоците незаконски пренесени од САД да се вратат од јули 2020 година, но тој предлог на крајот бил отфрлен.

Фејсбук најави жалба

Во соопштението објавено вчера, Фејсбук објави дека ќе поднесе жалба на пресудата, вклучувајќи ја и „неоправданата и непотребна парична казна“.

Мета се закануваше дека ќе се затвори

Во 2020 година највисокиот европски суд го поништи договорот меѓу САД и ЕУ за пренос на податоци, потсетува Ројтерс.

Мета минатата година предупреди дека поради забраната за механизмот што го користат за пренос на податоци од Европа во САД, би можеле да бидат принудени да ги прекинат услугите на Фејсбук на Стариот континент.