Шон Роземарин од Pure Storage, потпретседател за истражување и развој (единица за инженерство на клиенти), даде храбро предвидување дека хард дисковите повеќе нема да се продаваат по 2028 година.

Причината за тоа е зголемената цена на струјата и зголемената популарност на SSD дисковите. Pure Storage продава складирање AFA (All Flash Array) опремено со сопствен SSD наречен DFM (Direct Flash Array). Компанијата планира да претстави модели со 300 TB до 2026 година и модел од 600 TB до 2029 година.

Во последниве години, трендот беше хиперскалерите (т.е. центрите за податоци), наместо потрошувачкиот пазар, да поттикнат иновации во хард дисковите. Ова објаснува зошто 2,5-инчните хард дискови се заглавени на 5 TB веќе седум години, додека нивните модели од 3,5 инчи достигнаа 30 TB. Преносливите хард дискови, помалите (не надворешните хард дискови што користат поголеми модели), би можеле да исчезнат веќе следната година бидејќи просечната цена на големите внатрешни SSD-дискови продолжува да паѓа постојано и нагло. Во моментов, најевтиниот SSD од 2 TB чини околу 30 долари за терабајт, во споредба со 25 долари за пренослив HDD од 2 TB.

Иновациите во потрошувачките хард дискови веќе се во застој. Toshiba, една од првите три компании повеќе не продава на „редовни“ клиенти, додека најголемиот Barracuda диск на Seagate, модел од 8 TB, беше лансиран уште во 2017 година. Што се однесува до Western Digital, капацитетот исто така е запрен на 8 ТБ за неговата потрошувачка палета (сина, лансирана во 2021 година) иако има успешен хард диск за игри на WD Black. Штом SSD од 8 TB ќе достигне 100 долари, тоа веројатно ќе биде крај на традиционалните хард дискови за потрошувачи.

Seagate и Western Digital одамна го префрлија фокусот на потрошувачките дискови на SSD-дискови. Seagate веќе ги продава своите SSD дискови, а Western Digital е главен играч благодарение на купувањето на Sandisk и партнерството со Kioxio. Toshiba, од друга страна, беше прилично тивок во врска со своите планови за SSD.

Секогаш ќе има одредена побарувачка за хард дискови со голем капацитет за професионалниот потрошувачки пазар (првенствено NAS), но ова најверојатно во иднина ќе биде преземено од производителите на деловни дискови, како што се MaxDigitalData или Water Panther кои ги обновија производствените погони за хард дискови за дата центар и во понуда има целосна гаранција и пониски цени.

Има доволно хард дискови во дата центрите ширум светот за да се одржи овој екосистем во догледна иднина се додека дата центрите не решат да се префрлат на нешто друго, било да е тоа ДНК, SSD или нешто трето.