Нападот започна во саботата вечерта кога за тоа ги известија своите корисници на социјалните мрежи, а потоа објавија дека биле нападнати од поранешен изведувач кој пред неколку години им поставил „временска ransomware бомба“ во нивниот систем.

Orqa од Осјек, технолошка компанија фокусирана на технологии за беспилотни летала и далечинско гледање, со капацитет за дизајнирање и производство на комплексни беспилотни системи и далечински видео решенија, е под ransomware напад и ги предупреди своите корисници да не ги користат нивните производи додека не го решат проблемот.

Според неофицијални информации, осомничениот за нападот е поранешен вработен во Orqa, кој сега од нив бара стотици илјади евра откуп.

Нападот започна ноќта кон саботата кога за тоа ги известија своите корисници на социјалните мрежи, а потоа објавија дека биле нападнати од поранешен изведувач кој пред неколку години им поставил „временска ransomware бомба“ во нивниот систем со намера да изнуди откуп од фирми.

„Сторителот беше особено перфиден, бидејќи во последните неколку години одржуваше повремени деловни односи со нас, чекајќи да „детонира“ шифрираната бомба, претпоставувам за да не предизвика сомнеж и надевајќи се дека ќе успее да извлече повеќе од откупот, како што е нашиот бизнис и нашиот пазарен удел. Рансомверот беше програмиран да „експлодира“ на начин да предизвика максимална криза: беше темпиран да се активира во сабота, за време на долгиот викенд, кога повеќето од вас требаше да летаат и повеќето од нашиот инженерски тим треба да ужива во своите заслужени слободни денови „Тоа требаше да ја доведе компанијата во состојба на паника и да му даде доволно влијание на сторителот за да го изнуди својот откуп“, соопшти Orqa.

„Претпоставуваме дека сторителот го имал својот „oh sh*t“ момент, бидејќи бевме информирани дека почнал да објавува во паника, веројатно во лошо изведен обид за контрола на штетата. Тој објави линк до неовластена бинарна датотека која наводно ги поправа проблемите предизвикани од неговиот малициозен софтвер“, објавија тие и им порачаа на корисниците да не инсталираат firmware што Orqa не го објавила.