Ознака: Ransomware

СОФТВЕР, Тренди

Холандската полиција измами ransomware банда и им ги украде клучевите за дешифрирање

Холандската полиција, која е веројатно една од најактивните и најпосветените кога станува збор за борбата против сајбер криминалот, ја измами ransomware бандата Deadbolt да им ги предаде клучевите за дешифрирање,…

СОФТВЕР, Топ

Некогаш само банкарски тројанец, SOVA сега ги напаѓа и мобилните телефони

SOVA, банкарски тројанец за Android, доби нови функции, една од нив е дека малициозниот софтвер сега функционира како ransomware – откупен софтвер кој ги шифрира датотеките на мобилните уреди. Најновото…

ИНТЕРНЕТ, Тренди

Озлогласената ransomware група повторно се појави

Злогласната ransomware група REvil повторно се појави, според неколку безбедносни истражувачи кои ги следат нејзините напади. Групата ги прекина своите операции по втор пат во октомври, откако во порака објавена…

СОФТВЕР, Топ

Ransomware нападите се намалуваат поради санкциите против Русија

Бројот на ransomware напади е намален во последните месеци бидејќи санкциите против Русија им отежнуваат на сајбер-криминалците да организираат напади и да примаат откупнини, изјави Роб Џојс, директор за сајбер…