Технологијата – управување без раце и гласовна контрола ги прави излишни конзолите, тастатурите, екраните на допир, па дури и технологијата за препознавање гестови со рака.

Истражувачите од Универзитетот за технологија во Сиднеј (UTS) развија технологија на биосензор што ќе ни овозможи да контролираме различни уреди, како роботи и машини, исклучиво со нашите мисли.

Напредниот интерфејс мозок-компјутер беше развиен од професори од Факултетот за инженерство и компјутерски науки таму во соработка со Австралиската армија и нивниот оддел за иновации.

Графен и силициум

Мотивите на војската се јасни, но оваа технологија лесно може да се примени во цивилното општество, од производство до воздухопловство до здравствена заштита, овозможувајќи, на пример, инвалидите да управуваат со инвалидски колички или да работат со протетика.

Технологијата за контрола без раце и без глас работи надвор од лабораторијата, во секое време и секаде, и ги прави излишни конзолите, тастатурите, екраните на допир, па дури и технологијата за препознавање на гестови со рака, објаснуваат истражувачите. Тие развија преносливи суви сензори користејќи врвен графен материјал во комбинација со силикон. На овој начин ги надминаа проблемите со корозија, издржливост и отпорност на контакт со кожата.

Зголемена реалност

Една нова студија, објавена во списанието ACS Applied Nano Materials, покажува како сензорите за графен развиени во UTS се високо спроводливи, лесни за употреба и, пред сè, робусни. Сензори со шестоаголна шема беа поставени над задниот дел на скалпот за да ги детектираат мозочните бранови од визуелниот кортекс. Сензорите се отпорни на тешки услови, така што може да се користат во екстремни работни средини.

Корисникот носи леќа со зголемена реалност на главата што прикажува трепкачки бели квадрати. Со концентрирање на одреден квадрат, биосензорот ги фаќа мозочните бранови на операторот, а декодерот го преведува сигналот во команди.

Воено тестирање

Технологијата неодамна беше демонстрирана од австралиската војска, при што војниците управуваат со роботот Ghost Robotics со четири нозе, користејќи интерфејс мозок-машина. Уредот овозможи да се контролира кучето робот со точност до 94%.

Оваа технологија може да издаде најмалку девет различни команди за две секунди, а истражувачите посветиле посебно внимание на минимизирање на бучавата од телото и околината со цел да добијат појасен сигнал од мозокот на операторот.