Се појави документација која открива кога можеме да ја очекуваме следната конзола за PlayStation.

Конзолата PlayStation 6 на Sony доаѓа некаде по 2027 година, според официјалните документи обезбедени од Sony на барање на британските регулатори кои го разгледуваат купувањето на Activision Blizzard од Microsoft.

Според официјалните документи на Sony, кои сега се објавени, PS5 ќе има најкраток животен век од која било конзола за PlayStation.

Од објавувањето на оригиналниот PlayStation во 1994 година, сè до PS3, се чини дека конзолите на Sony имаат животен циклус помеѓу 11 и 13 години. Кога станува збор за најновите конзоли на компанијата, PS4 и PS5, тие сè уште траат од 2013 и 2020 година соодветно.

Горенаведените документи, кои зборуваат за новата конзола, беа објавени од страна на британската управа за конкуренција и пазари (CMA) како одговор на преземањето на Activision Blizzard од Microsoft.

На осмата страница од документот од 22 страници, Sony тврди дека Мајкрософт понудил да ги задржи игрите на Activision достапни на PlayStation само до 2027 година. Ова, како што велат, ги става во „ранлива позиција“ бидејќи значи дека следните генерации на конзолата ќе пристигнат без омилените наслови на сите, вклучувајќи го и популарниот Call of Duty.