Колекцијата на компјутери на Apple, која вклучува предмети стари речиси половина век и која го следи развојот на една од највлијателните светски компании, ќе биде понудена на продажба во Калифорнија во март.

Фановите на револуционерната компанија на Стив Џобс ќе можат да добијат колекција уреди кои покажуваат како Apple стана познато име.

„The Hanspeter Luzi Vintage Apple Archive“ содржи повеќе од 500 компјутери и уреди на Apple собрани од швајцарскиот предавач и претприемач со децении.

„Сите овие производи навистина го обликуваа времето и доведоа до општествени промени во начинот на кој работиме, учиме, дејствуваме и комуницираме, па дури и го поминуваме слободното време“, рече Ерик Розенблум од Julien’s Auctions во Беверли Хилс.

„Се наоѓаме во интересно време… Токму сега, кога од секојдневната употреба на компјутерите на Apple преминавме на историска изложба“. Колекцијата вклучува Apple II Plus од 1979-1982 година, комплет со монитор и конзоли за игри, како и оригинален Macintosh од 1984 година.

„Сите тие делови се предци на нашите iPhone, iPad и iMac“, рече Розенблум. „Многу е кул да се види еволуцијата“, додаде тој.

Аукцијата на 30 март доаѓа откако оригиналниот iPhone од 2007 година, кој никогаш не бил изваден од кутијата, беше продаден за повеќе од 63.000 долари.