Многу програми собираат кориснички податоци и ги испраќаат назад до нивните програмери за да го подобрат софтверот или да обезбедат подобри услуги. Но, според YouTube каналот „PC Security Channel“, Windows 11 на Microsoft испраќа податоци не само до Microsoft, туку и до други компании.

За да го анализира DNS сообраќајот генериран од свежо инсталираната копија на Windows 11 на сосема нов notebook компјутер, PC Security Channel користеше Wireshark, софтвер за анализа на мрежен протокол кој прецизно посочува што се случува на мрежата. Резултатите беа толку зачудувачки што каналот на YouTube го нарече „шпионски софтвер“ на Microsoft Windows 11.

Како што се испостави, сосема нов компјутер со Windows 11 кој никогаш не бил користен за пребарување на интернет контактирал не само со Windows Update, MSN и Bing серверите, туку и со Steam, McAfee, geo.prod.do и Comscore ScorecardResearch.com. Најновиот оперативен систем на Мајкрософт, наводно, собирал и испраќал податоци за телеметрија на различни компании за истражување на пазарот, рекламни услуги и други.

За да ја докаже поентата, PC Security Channel се обиде да открие со што контактирал Windows XP по новото инсталирање користејќи ја истата алатка, и се покажа дека единственото нешто со кое контактирал повеќе од 20-годишниот оперативен систем биле Windows Update и Microsoft Update сервери.

Некои од тврдењата можеби се претерани. Податоците за телеметрија се споменати во условите за користење на Microsoft за Windows 11, што многу луѓе го прескокнуваат за да го користат оперативниот систем. Можете исто така да изберете да оневозможите барем дел од ова со исклучување на поставките првиот пат кога ќе го подигнете оперативниот систем.

„Со прифаќање на овој договор и користење на софтверот, се согласувате дека Microsoft може да собира, користи и открива информации како што е опишано во изјавата за приватност на Microsoft и како што може да се опише во корисничкиот интерфејс поврзан со карактеристиките на софтверот“, се наведува во условите за користење. Исто така, истакнува дека некои поставки за споделување податоци може да се исклучат.

Очигледно, многу се променија за 20 години и сега користиме повеќе онлајн услуги отколку во раните 2000-ти. Како резултат на тоа, мора да се испратат различни телеметриски податоци за одредени функции да бидат активни. Мајкрософт можеше да направи подобра работа експлицитно да побара согласност и да наведе што ќе се испрати и каде, бидејќи не можете да ги исклучите сите функции за споделување податоци.

PC Security Channel предупредува дека дури и кога следењето на телеметрија е оневозможено од услужните програми од трети страни, Windows 11 сè уште испраќа одредени податоци.