Компанијата тивко ги ажурираше условите за користење, една недела откако ги забрани истакнатите креатори на апликации.

Во случај да има било каков сомнеж за намерите на Твитер да се ослободи од развивачите на апликации од трети страни, компанијата тивко го ажурираше договорот за развивачи за да стане јасно дека на креаторите на апликации повеќе не им е дозволено да создаваат свои клиенти.

Делот „ограничувања“ од договорот за програмери на Twitter беше ажуриран со клаузула која забранува „користење или пристап до лиценцирани материјали за создавање или обид да се создаде замена или слична услуга или производ за апликациите на Twitter“. Ова дополнување е единствената суштинска измена на договорот.

Промената го потврдува она што креаторите на многу популарни клиенти на Твитер веќе се сомневаа во последните денови: дека услугите на Твитер од трети страни повеќе не се дозволени под водство на Илон Маск.

Во последниве години, клиентите како Tweetbot и Fenix ​​имаат лојални следбеници затоа што не се преполни со реклами и други функции што многу корисници не ги сакаат.

Твитер ја смени својата политика за програмери во 2021 година за да отстрани дел што би ги обесхрабрил – но не и забранил – креаторите на апликациите да ја „реплицираат“ основната услуга на Твитер. Промената беше дел од поширокиот план на Твитер за подобрување на односите со програмерите, вклучително и трети лица креатори на клиенти.

Се чини дека таа стратегија е официјално завршена, бидејќи програмерите чии апликации беа прекинати се уште не добија никаква повратна информација од било кој на Twitter за промените во политиката на услугата.